Tips van Joost over Musée du Louvre
Dit voormalige paleis van koningen is het meest bezochte museum ter wereld. De kunstcollecties tot 1850, die tot de mooiste ter wereld behoren, zijn afkomstig uit de gehele wereld. Vanzelfsprekend kun je hier de Mona Lisa en de Venus van Milo zien, maar met mijn tips hoop ik je wegwijs te maken in de andere ruim 14 kilometer aan museumgangen.
Metrohalte | Palais Royal / Musée du Louvre (lijn 1 en lijn 7). |
Openingstijden | Van 9.00 tot 18.00 uur, woensdag en vrijdag tot 21.45 uur. Dinsdag gesloten! |
Entreeprijs | Tot 25 jaar gratis, daarna € 17 (online) |
Website | Louvre |
Koningen maakten van de vesting hun verblijfplaats, breidden het steeds verder uit en bewaarden er hun kunstschatten.
Zo liet Catherina de Medici naast het Louvre een ander paleis bouwen (Tuileries genaamd, naar de plaats op de plaats waar eens een dakpannenfabriek stond, tuile = dapkpan). Later liet Napoleon III een vleugel bouwen die de twee paleizen met elkaar verbond.
De belangrijkste verbouwing in de 20ste eeuw is die van president Mittérand, die een grote piramide op het binnenplein liet neerzetten.
Veel mensen vonden dat geen goede combinatie, maar tegenwoordig denken we daar heel anders over. Je kunt nu een stuk efficiënter door het enorme gebouw kunt lopen.
Het Louvre kent namelijk drie (hele lange!) vleugels, Richelieu, Sully en Denon, die door deze ondergrondse uitbreiding op de binnenplaats met elkaar verbonden zijn.
Reken op een wachttijd om binnen te komen, maar goed nieuws: het Louvre heeft er inmiddels veel aangedaan om die periode zo kort mogelijk te maken. Ik geef je enkele tips.
- Als je van te voren via de website van het Louvre een kaartje reserveert, kun je via de skip-the-line-rijen naar binnen.
- Er zijn drie ingangen, en als je klikt op deze link: rij , dan zie je via welke ingang je het snelst naar binnen kunt komen. Reken er wel op dat de tassencontrole ook tijd in beslag neemt.
- En als je toch moet wachten, is het handig om van te voren alvast de plattegrond te bestuderen. Het museum bezit namelijk zo’n 300.000 kunstwerken. Zo'n 10% kun je echt zien, de rest wordt in de kelders bewaard of uitgeleend.
- Het is slim om van te voren te bedenken welke periode of welk type kunst je leuk vindt om te bezoeken. Er zijn in totaal 8 afdelingen: Oosterse oudheden, Egyptische oudheden, Griekse / Etruskische / Romeinse oudheden, schilderkunst (onderverdeeld in drie afdelingen: Franse schilders / Italiaanse en Spaanse schilders / Duitse en Belgische en Nederlandse schilders), beeldhouwkunst, kunstvoorwerpen, Islamitische en grafische kunst.
- Als je net als ik van schilderijen houdt, kijk dan vooral bij de tips van Anna. Alle personen die zij in Verdwenen Woorden tegen kwam, hebben echt bestaan en hebben hun sporen in het Louvre achtergelaten.
Zelf heb ik twee andere favorieten. Ben je dol op (dooie) katten? Of heb je wel eens gefantaseerd hoe het zou zijn om in het Louvre te wonen? Kijk dan hieronder.
Op de Egyptische afdeling kun je een mummie tegenkomen, maar heb je de kattenmummies al eens gezien? Je vindt ze in de Sully vleugel op de begane grond (zaal 19).
Voordat Napoleon zichzelf tot keizer kroonde, was hij een succesvol generaal. Zó succesvol en populair dat de toenmalige leiders van Frankrijk hem naar Egypte stuurden. Dan was hij tenminste ver weg van Parijs, waar hij anders wel eens naar de macht zou kunnen grijpen (achteraf bleek die vrees terecht). Hoe dan ook, de Egyptische afdeling van het Louvre staat nog steeds vol spullen die Napoleon heeft meegenomen toen hij in 1799 op expeditie (lees: invasie) ging, waaronder deze gemummificeerde katten.
De beestjes werden ooit geofferd aan Bastet, godin van de liefde, muziek en dans. Het mummificeren was nogal een naar karweitje. Na de onthoofding werden de kattenlijkjes met stenen en modder gevuld, om vervolgens gebalsemd en ingezwachteld te worden. Bij opgravingen werden naast de kattenmummies soms ook gemummificeerde muizen en potjes melk gevonden. Bij sommige poezen zijn het lijf, de staart en de pootjes als één pakketje verpakt, zó smal dat je je afvraagt of hoe dun zo’n kat geweest moet zijn. Niet dus. Uit röntgenonderzoek is gebleken dat er vaak alleen een bot van een hond is ingepakt. Was er vroeger een gebrek aan katten? Mummiefraude? Franse wetenschappers doen er nog steeds onderzoek naar.
Bron: www.huffingtonpost.fr - January 30, 2015 10:10 AM
Mijn andere favoriet zijn de appartementen van Napoleon. Heb je je ooit gefantaseerd hoe het zou zijn om in het Louvre te wonen ? Vast super-de-luxe, denk je niet? Wil je die fantasie in het echt meemaken, ga dan naar de appartementen van Napoleon, in de Richelieu vleugel op de eerste verdieping (zaal 544).
We hebben het hier over Napoleon de III, de zoon van Lodewijk Napoleon en Hortense, die de eerste koning en koningin van Holland waren. Van 1852 tot 1870 was deze Napoleon keizer van Frankrijk, een periode die ook ‘le Second Empire’ wordt genoemd. Hij liet een nieuwe vleugel aan het Louvre bouwen waardoor hij een directe verbinding kreeg met het het Palais des Tuileries.
Een aantal zalen liet hij heel luxe inrichten (vergelijk met Versailles) zodat hij indruk kon maken op buitenlandse gasten tijdens staatsbezoeken. Helaas kon daar niet lang van geprofiteerd worden. In 1871 was er weer een opstand waarbij het Palais des Tuileries afbrandde. Gelukkig heeft men de meubels die in deze vleugel stonden, kunnen redden, al duurde het tot 1983 totdat president Mitterrand besloot om de zalen weer in oude glorie te herstellen. Het resultaat is opnieuw indrukwekkend geworden!